Hrvatska

Hrvatska

Hrvatska je smještena u jugoistočnoj Europi te graniči sa Slovenijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i morskom granicom s Italijom.

 

Područje današnje Republike Hrvatske je sve do kraja Prvoga svjetskog rata 1918. godine bilo dio Austro-Ugarske.

 

1918. godine Hrvati, Srbi i Slovenci su formirali kraljevstvo koje je nakon 1929. postalo Jugoslavija. Slijedom Drugoga svjetskog rata Jugoslavija postaje federativna komunistička država. 1991. godine Hrvatska postaje nezavisna demokratska država.

 

Geografski se prostor Hrvatske dijeli na tri velike prirodno-geografske cjeline:

  • Panonski i peripanonski prostor nalazi se na istočnom i sjeverozapadnom dijelu Hrvatske. U tom dijelu Hrvatske prevladavaju nizine i brežuljkasti dijelovi te bogate hrastove šume. Prostor je pogodan za ratarsku i stočarsku proizvodnju. Na sjeverozapadu ovog dijela razvijena je industrija.
  • Brdsko-planinski prostor središnje Hrvatske prometno povezuje kontinentalnu i primorsku Hrvatsku. Ovdje prevladavaju visoke gore i planine. Područje je bogato šumom, prostranim poljima i ima nekoliko rijeka.
  • Jadranski prostor obuhvaća uski primorski pojas Hrvatske koji je od zaleđa odijeljen visokim planinama. Pruža se duž obale Jadranskog mora, od Istre na sjeveru do Komiže na jugu. U njemu prevladava mediteranska klima pa se ovdje uzgajaju mediteranske kulture (masline, agrumi, vinova loza). Geografski se dijeli na sjeverni (Istra i Kvarner) i na južni dio (Dalmacija).

 

Hrvatska morska obala druga je po razvedenosti u Europi (poslije Norveške): ima 1246 otoka, otočića i hridi, s ukupnom dužinom obale (i kopna i otoka) od 5835 km.

 

Najveći je otok Krk (410 km2), a ostali veliki hrvatski otoci su Cres (405,7 km2), Brač (395 km2), Hvar (300 km2), Pag (285 km2) i Korčula (276 km2).

 

Iznimno lijep i ekološki očuvan obalni prostor omogućio je razvoj turizma, koji je najvažnija gospodarska grana u Hrvatskoj.